CO2-neutraal productieproces van duurzame utiliteitsdeuren: Zo werkt Van Vuuren toe naar 2025

Drie jaar geleden zette Van Vuuren een duidelijke stip op de horizon: in 2025 utiliteitsdeuren produceren van enkel biobased materiaal. En dat op een CO2-neutrale manier. Om dit doel te halen, werkt Van Vuuren volgens de Cradle-to-Cradle-filosofie. Bram Eggens, R&D-medewerker bij Van Vuuren: “We zetten in op het hergebruik van materiaal, zonder in te leveren op kwaliteit.”

CO2-neutraal productieproces van duurzame utiliteitsdeuren: Zo werkt Van Vuuren toe naar 2025

Drie jaar geleden zette Van Vuuren een duidelijke stip op de horizon: in 2025 utiliteitsdeuren produceren van enkel biobased materiaal. En dat op een CO2-neutrale manier. Om dit doel te halen, werkt Van Vuuren volgens de Cradle-to-Cradle-filosofie. Bram Eggens, R&D-medewerker bij Van Vuuren: “We zetten in op het hergebruik van materiaal, zonder in te leveren op kwaliteit.”

De utiliteitsdeuren die Van Vuuren produceert, zijn eigenlijk van zichzelf al duurzaam: ze gaan minstens 50 jaar mee. Toch zet het bedrijf veel extra stappen op het gebied van duurzaamheid. Daarbij volgt het de Cradle-to-Cradle-filosofie. “Bedrijven die via deze filosofie werken, krijgen hiervoor een bronzen, zilveren of gouden certificaat”, legt marketingmanager Jantsje Hellema uit.

“Momenteel hebben we als enige Europese leverancier van technische deuren een bronzen certificaat. En we streven uiteraard naar goud. We focussen daarom sterk op het materiaal dat we gebruiken, de circulariteit van het materiaal, ons energieverbruik, de CO2-uitstoot en ons sociale beleid. Dat zijn de vijf pijlers van de Cradle-to-Cradle-filosofie.”

Duurzame deuren met FSC

Verantwoord materiaal: van FSC-hout tot secundaire grondstof

Alles begint bij het materiaal. Bram Eggens, R&D-medewerker, legt uit: “We gebruiken enkel biobased materiaal. Dit is volledig natuurlijk en recyclebaar. Ook gebruiken we voor 65% materiaal dat bestaat uit secundaire grondstoffen. Die zijn al eerder gebruikt en kunnen opnieuw worden verwerkt.”

En Van Vuuren gaat nóg een stapje verder. Bram: “Minimaal 70% van het hout dat we gebruiken, heeft het FSC-keurmerk. Ook is onze werkwijze PEFC en STIP-gecertificeerd. Dat garandeert dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.”

Formaldehyde de deur wijzen

Als er één bestandsdeel is dat Van Vuuren wil vermijden, dan is het wel formaldehyde. Met het oog op een zilveren certificaat is dat zelfs noodzakelijk. Deze stof wordt gebruikt in de platen en bestaat uit niet-afbreekbare polymeren, wat het schadelijk maakt voor mens en milieu. Van Vuuren is daarom sterk op zoek naar vernieuwende alternatieven. Jantsje: “We zijn bijvoorbeeld in gesprek met een start-up die schimmels inzet als bindmiddel.”

In Van Vuuren’s zoektocht naar alternatieven blijft de focus liggen op het functionele aspect van de deuren: de brand-, geluid- en rookwerendheid. Bram: “De hoogwaardigheid van onze deuren is onze topprioriteit.”

Het eind van de levensfase… En wat dan?

Naast duurzaamheid en het gebruik van biobased materiaal is het eveneens cruciaal om na te denken over wat er met een product gebeurt aan het eind van zijn levensfase. Op dat vlak is aandacht voor circulariteit een must: zo weinig mogelijk grondstoffen gebruiken en zoveel mogelijk onderdelen en producten hergebruiken of recyclen.

Jantsje: “In renovatieprojecten ontdekken onze relaties geregeld deuren die hergebruikt kunnen worden, volledig of gedeeltelijk. Met enkele relaties testen we of wij bijvoorbeeld het randhout van die oude deuren kunnen hergebruiken.”

CO2-neutraal en gecontroleerde CO2-uitstoot

Bij de productie van de utiliteitsdeuren door Van Vuuren, hoe duurzaam ook, komt CO2-uitstoot vrij. Maar als het aan Van Vuuren ligt, wordt deze uitstoot de komende twee jaren volledig gecompenseerd, zodat de balans uiteindelijk positief is. Ook focust Van Vuuren op het verminderen van de uitstoot. Zo wordt overal ledverlichting geplaatst, rijden er alleen maar elektrische heftrucks rond en regelen tijdschakelaars en verbruiksmeters dat er alleen energie wordt verbruikt wanneer nodig.

Van Vuuren kijkt hierbij ook verder dan de mogelijkheden in het eigen pand. Jantsje legt uit: “We zijn gevestigd op een industrieterrein. Samen met de andere bedrijven onderzoeken we hoe we gezamenlijk groene energie kunnen opwekken, uitwisselen én inkopen.”

“We nemen onderdelen van oude deuren terug om te onderzoeken hoe we het materiaal kunnen hergebruiken”
– Jantsje Hellema, marketingmanager

BE FSC duurzaamheid 2025

Sociaal beleid

De Cradle-to-Cradle-filosofie omvangt nog een laatste aspect: het sociaal beleid. Want duurzaamheid staat of valt ook met sociaal verantwoord ondernemen.

Jantsje: “Een goede relatie met omwonenden en lokale organisaties vinden we essentieel. Zo sponsoren we lokale clubs. Ook mag de lokale toneelvereniging onze locatie gebruiken. We investeren dus niet alleen in de toekomst, maar ook in onze directe omgeving.”

Onze (duurzame) deur staat open!

Benieuwd wat Van Vuuren voor jou kan betekenen op het gebied van duurzame utiliteitsdeuren? Neem contact op met ons, we helpen je graag verder.

Deuren in vier weken geleverd

Zo bevestigt Van Vuuren orders in 2 dagen

Medewerker Joost Hugense

Meer weten over CO2-neutraal productieproces? Bel Joost Hugense.

+31 (0)566 623 737

Menu